Descripció del projecte

Aquesta ruta està pensada per conèixer el vulcanisme de les Planes d’Hostoles, que bàsicament consta de dos peculiars volcans: el del Traiter i el de les Medes. Aquests formen part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els dos volcans consten de tres edificis volcànics cadascun i són del tipus estrombolià.

En el cas concret del Traiter, l’erupció començà fa uns 45.000 anys, amb activitat de tipus freatomagmàtica, llavors l’erupció passà a ser estromboliana i, finalment , esdevingué una erupció efusiva (només hi ha sortida de colades de lava). La gruixuda colada (40 metres de gruix i una amplada de 5 5 0 m e t re s ) descendí fins a la vall de Cogolls i s’aturà a les Planes, on en refredar-se anaren apareixent columnes basàltiques de formes prismàtiques, que es poden observar en alguns trams del riu Brugent. Actualment, els dos cràters del volcà Traiter, gràcies als sòls rics, són conreats per la pagesia.

Itinerari dels Volcans: Cogolls, Ca l’Hosta, el Portet, l’Estanyol d’Avall, l’Estanyol d’Amunt, volcà del Traiter (el Traiter superior, el Traiter inferior i el puig de la Codina), la Codina, collet de Penosa, volcà de les Medes, ( el puig de les Medes, el puig Rodó i el Llacunagra), carena de les Medes, Cogolls.